Parsonpiireissä tuntuu tällä(kin) hetkellä kuohuvan, aiheena jalostus, mikäpä muukaan, joten alla muistutuksena asioista huolestuneille vuosikokouskutsu. Vuosikokous on hyvä paikka aloittaa vaikuttaminen asioihin ja tulla keskustelemaan ja kuuntelemaan. Marin kanssa sovimme kimppakyydeistä jo Ikaalisiin, joten siellä nähdään!

Toivoisin itse, että nämä toisten blogeissa huutelevat tulisivat esille omilla nimillään. Osalla on hyviäkin mielipiteitä ja puhuvat asiaa, mutta se, ettei omien sanojensa takana uskalleta seistä, vie pohjan mielipiteeltä. Olen itse aina kannattanut myös internetissä sitä, että jos joku näkee minun kirjoituksiani jossain, hän pystyy saamaan tietoonsa myös muut yhteystiedot ja asioista voidaan keskustella tarvittaessa ihan kaksinkin. Jalostus on asia, joka herättää aina mielipiteitä. Hyvä niin.

Jos mietitään, miten asioita saataisiin ehkä paremmiksi olisi PEVISAn käyttöönotto. Vaikka samassa laajuudessa kuin jackrussellinterriereillä eli max. vuoden vanha silmätarkastustulos vaadittaisiin rekisteröintiin. Jackrussellinterriereillähän saa terveystuloksesta huolimatta kasvattaja käyttää koiraansa jalostukseen (jos siis on esimerkiksi kaihikoira), mutta tiedot olisivat kuitenkin olemassa eikä kukaan tästä syystä jättäisi koiriaan rekisteröimättä. PEVISA ei siis ole automaattisesti autuaaksi tekevä asia, mutta edesauttaisi sitä, mihin suurin osa kasvattajista jo tällä hetkellä pyrkii.

*muoks, tiistai* Uusilla, nukkuneilla aivoilla hiukan selvennän tuota PEVISAn autuaaksitekemättömyyttä. PEVISA on hyvä alku. Loistava alku. Mutta ajatellaan normaalia tilannetta, jossa pennut tehdään nuorilla koirilla. Nuori koira voi tässä olla vaikka 2-5 vuotias. Niillä on sillä hetkellä voimassa oleva silmätarkastuslausunto astutushetkellä, jossa kaikki on ok. Useassa tapauksessa monen jalostuskoiran silmätarkastukset jäävät siihen, kun se tärkein informaatio saadaan yleensä vasta kuuden ikävuoden jälkeen. Miten tämä dilemma ratkaistaan? Miten saadaan tarpeellinen keppi ja porkkana -systeemi takaamaan se, että jalostuskoirista silmätarkastuslausunnot saadaan vaikka yhdeksän vuoden ikään? Entäpä sitten ne koirat, joita ei käytetä jalostukseen? Niidenkin terveyslausunnot ovat yhtä tärkeää informaatiota kuin niiden, joita on jalostukseen käytetty. Miten ne saadaan tarkastuksiin?  Oma panokseni on se, että maksan kasvattieni ensimmäiset tervesytarkastukset omasta pussistani. Mutta tämä takaa vain yhden silmälausunnon, mutta ehkäpä se innostaa käymään tarkastuksissa myös sen jälkeenkin. Pennun hintaa en ole korottanut, jos joku sitä miettii :)

Keskustelun kuuluu olla avointa, mutta kun voi puhua totuuksia vain omasta koirasta eikä toisten koirista, tämän avoimuuden pitää lähteä jokaisesta kasvattajasta ja koiranomistajasta itsestään. Avoimuus ja rehellisyys on kasvatuksen kulmakiviä ja siihen itse ainakin olen pyrkinyt kertomalla pennunkyselijöille tarkkaan tietämäni perinnölliset viat, aivan kuten Taija kertoi minulle. Kerron ne myös muille kysyttäessä. Toivonkin olevani samanlainen turvallinen kivijalka omien kasvattieni omistajille tulevaisuudessa kuin mitä Taija on ollut minulle. Ja on edelleen! Paljon on vielä opittavaa ja matka on pitkä. Onneksi matkatovereita on paljon.

---------------------------------
Vuosikokouskutsu

Parsonrusselinterrierit ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Ikaalisten Kylpylässä lauantaina 29.3.2008 alkaen kello 13. Kokoustilaan ohjataan päärakennuksen neuvonnasta.

- Käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat

- Palkitaan vuoden 2007 näyttely-, MEJÄ-, LUT- ja agiityparsonit

- Käsitellään jalostuksen tavoiteohjeman laajennettu ja päivitetty versio. Uuteen JTO:aan voi tutustua yhdistyksen nettisivuila osoitteessa
www.parsonrussellinterrierit.net

- Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen pykälä 1: yhdistyksen nimi muutetaan: Parsonrusselinterrierit ry, kotipaikka Helsinki, yhdistys on Suomen kennelliiton, Suomen terrierijärjestön ja Helsingin seudun kennelpiirin jäsen

- Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen pykälä 3: jäsenen erottaminen. Muutosehdotus lisäys: yhdistyksen jäsen voidaan erottaa hänen saatuaan eäinsuojelulisesta syystä rangaistuksen

- Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen pykälä 3: jäsenmaksut: poistetaan liittymismaksu

- Eestin muotovaioarvovaatimukset

- Rotujärjestöksi anominen
---------------------------------------